Museumwinkel en woning Mak
Op de Voorstraat 26 staat een bijzonder pandje, een van de laatste overblijfselen van het oude Spijkenisse: Huisje Mak, tegenwoordig beter bekend als Museumwinkel Mak.
Museum Mak is een museum bestaande uit een groentewinkeltje met daar achter een keukentje en woonkamer waar de familie Mak vanaf 1911 tot eind 1999 heeft gewoond. De familie bestond uit vader en moeder Mak, die twee dochters kregen genaamd Klaasje en Annetje.
Jan Mak is hier waarschijnlijk in 1911 samen met zijn Aagje een groentewinkel begonnen. Spijkenisse was toen een klein agrarisch dorp, maar er waren wel drie groenteboeren, vier bakkers en vier slagers. Toen Aagje en Jan overleden waren hebben de dochters Annetje en Klaasje de winkel voortgezet. Annetje overleed in 1994; Klaasje is doorgegaan tot eind tachtiger jaren. Ze is in het woonhuis achter de winkel blijven wonen tot 1999 en in 2003 in Hellevoetsluis, de Grootenhoek, overleden.
Na die tijd bleven het huisje en het interieur onaangetast. Wie door de etalage naar binnen keek, zag alleen maar lege kratten. In 2009 begon de gemeente met de renovatie van het pand om het terug te brengen naar de stijl van 1918. De oude sfeer van de winkel is behouden en ook het woongedeelte is nog precies zoals het was, toen Annetje en Klaasje Mak er woonden. Met bedsteden en de enige poepdoos die nog in Spijkenisse te vinden is. In de voorgevel is zelfs het originele ronde raam teruggeplaatst.
In de winkel is o.a. een aardappelschrapmachine te zien, destijds reuze modern. Ook de kisten, afkomstig van de reeds lang verdwenen veiling in Brielle, staan er nog.
In het woongedeelte zijn de twee bedsteden weer tevoorschijn gekomen. Eén is als slaapgelegenheid ingericht; in de andere bedstede is een wisseltentoonstelling te zien met steeds een ander onderwerp.
Nog meer bezienswaardigheden; de “plee”, buiten in het slop. In het pand is nooit een modern toilet geweest, laat staan een douche of badkamer. Het is nu het enige pand in Spijkenisse dat nog een “buitenplee” heeft.
De keuken ligt direct achter de winkel. Het is tegelijkertijd ook een gang met kapstok voor de jassen, paraplu’s en wandelstokken.
De woonkamer is ingericht zoals deze in de twintiger jaren geweest zal zijn. Theemeubel, kastje, tafel met het “pluchen kleed”.
Op de zolder werd de inventaris bewaard, uitzetten van de beide dochters Antje en Klaasje. Trouwen is er nooit van gekomen. De uitzetten liggen nog nieuw in de kast.
Winkel en woning zijn te bezichtigen op de eerste zaterdag van de maand, van 13.00 tot 16.30 uur. Toegang is gratis.
Regelmatig worden stadswandelingen georganiseerd en komen scholen op bezoek in het kader van de BCE (Binnenschoolse Cultuureducatie)
Zie voor nadere info: www.winkelmak.nl