Voormalig gemeentehuis

Het voormalig gemeentehuis op het Koningin Julianaplein is gebouwd in de jaren vijftig van de vorige eeuw, in de stijl van de Delftse School. De architect is M.C.A. Meischke.

Het gemeentehuis is precies geworden zoals de architect het zich had voorgesteld. De harmonie tussen massa, ruimte en lichtval in het juiste perspectief. Een monumentaal stoer gebouw om de openbare functie te benadrukken. 

Een aantal specifieke kenmerken zijn: Het gebouw wordt aan de top van de klokgevel gesierd met het gemeentewapen van Spijkenisse.

Het balkon en de toren zijn op prachtige wijze in Art Deco stijl uitgevoerd. De ritmische verdeling van de kozijnen, de vooruitspringende entree met balkon en vlaggenstok geven op imposante wijze de publieke functie van het gebouw aan. Het robuuste metselwerk  en het steile dak zijn kenmerkend voor de traditionele bouw. De conische vorm van het torentje sluit goed aan bij de stijl van de torens op de Scandinavische raadhuizen.

De plaats van de natuurstenen hoekstenen en sluitstenen markeren duidelijk de constructieve accenten. De strakke afdekplaten op de kopgevels, de robuuste schoorstenen en oren geven gehoor aan een Neo-Romaanse stijl. De versieringen in het metselwerk  en het klokgeveltje boven de entree geven het gebouw een vriendelijk en voornaam uiterlijk.

De man die dit fraaie, roodkoperen torentje, ooit helemaal met de hand vervaardigde, was de plaatselijke smid Koos Engelen.