Gemaal de Leeuw van Putten

 

Aan het Noordeinde in Spijkenisse, vlak naast de molen, staat gemaal De Leeuw van Putten.

Naast een belangrijk object om het waterpeil te kunnen beheersen in de polders van Spijkenisse en Geervliet is het gemaal ook een waardevol pand met monumentale uitstraling. Dat is voor Hollandse Delta een reden om het gemaal eenmaal per jaar – tijdens Open Monumentendag – open te stellen voor bezoekers.

De bouw van het gemaal vlot snel. Op 22 september 1881 wordt de eerste steen gelegd. Een klein halfjaar later wordt het gemaal in gebruik genomen. In eerste instantie lijkt alles in orde. Maar al gauw blijft dat de pompen bij hoge rivierwaterstanden niet goed werken. De pompinstallatie wordt verbeterd. Het duurt echter tot januari 1884 voordat het gemaal helemaal naar tevredenheid werkt. Daarna wordt alleen nog positief gesproken over eht gemaal. Pas als in 1900 de kolenprijzen flink stijgen, wordt het gemaal weer onderwerp van gesprek…

Stoommachine vervangen
De Leeuw van Putten wordt gebouwd als stoomgemaal. In 1902 wordt de eerste stoommachine vervangen door een nieuwe. Dat levert heel wat voordeel op. Zo gebruikt de nieuwe stoommachine veel minder kolen en is er geen kolenkruier meer nodig. Rond 1930 voldoen de stoomketels niet meer aan de eisen van het stoomwezen. En zo wordt dus in 1932 de derde ketel in gebruik genomen.

Van stoom naar elektriciteit
In de oorlogsjaren is er een groot gebrek aan kolen. Dat is één van de redenen om het stoomgemaal om te bouwen naar een elektrische bemalingsinstallatie. Bouwmaterialen zijn in de jaren na de oorlog echter erg schaars. Het elektrische gemaal wordt dan ook pas in de loop van 1947 in gebruik gesteld.

Verleggen afvoerleiding
Omdat de Oude Haven van Spijkenisse wordt afgesloten van de Oude Maas wordt in 175 de afvoerleiding van het gemaal verlegd van de Oude Haven naar de Nieuwe Haven.

Machinist wordt overbodig
De vaste machinist van het gemaal wordt in 1978 overbodig. Machines nemen zijn werk over. Het gemaal wordt zo omgebouwd dat het op afstand (vanuit gemaal De Volharding) bediend kan worden.In 1988 worden de oude pomp en motor gesloopt. Ze worden vervangen door een moderne pomp en elektromotor. Ook de elektrische installatie wordt deels vervangen. De komende 11 jaar heeft het gemaal geen bouwkundig onderhoud meer nodig.

Grote reparaties
In 1999 wordt de instroomconstructie van het gemaal vernieuwd. De oude houten damwanden worden vervangen door damwanden van staal. Ook wordt in dit jaar een grote reparatie uitgevoerd aan het dak. Een deel van het dak wordt demontabel gemaakt. Zo kunnen de motor en de pomp gemakkelijker in- en uit het gemaal worden getild. Dit komt in 2000 goed van pas, als de pomp gerepareerd moet worden. Tijdens deze reparatie worden gelijktijdig veranderingen aangebracht, waardoor de pomp veel rustiger gaan draaien.

Gemaal krijgt facelift
In 2003 krijgt de Leeuw van Putten zowel van binnen als van buiten een facelift. Metsel- en stucwerk worden gerepareerd en vensters gerestaureerd. Ook wordt het gemaal voorzien van een cv-installatie en een toilet. Zo is het gemaal beter geschikt om bezoekers te ontvangen. De elektrische installatie wordt helemaal nagelopen. En er wordt een permanente aansluiting voor een noodstroomaggregaat gemaakt. Met deze aansluiting kan het gemaal ook bij stroomuitval gewoon zijn werk blijven doen.

Fluisterboot
Tegenwoordig is het gemaal het vertrekpunt van fluisterboot De IJsvogel, die hiervandaan tussen half april en eind oktober een vaart van ca. 2,5 uur maakt door het Mallebos en de oude polders. Zie www.rondvaart.info

Bron: Waterschap Hollandse Delta.

 

 

Get Involved

Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrice Vivamus magna justo, lacinia eget consectetur sed, convallis at tellus. Donec rutrum congue leo eget malesuada. Praesent sapien massa, convallis a pellentesque nec, egestas non nisi. Curabitur non nulla

Address

1234 Divi St. #1000
San Francisco, CA 39325
Get Directions

Library Hours

Thurs – Sat : 10am – 6pm
Sun : Closed
Mon – Wed : 10am – 8pm

Contact Us

(235) 462-4623
info@divilibrary.com

Login

Subscribe

Follow Us