HEKELINGEN
Rijksmonument
Het dorp Hekelingen is in de 13e eeuw ontstaan als een dijknederzetting en is nog altijd een dijkdorp, dat wil zeggen dat het een lang uitgestrekt dorp is dat zich ontwikkeld heeft langs ’t Spui.
Hekelingen is een van de oudste dorpen op Voorne-Putten. De polder is in de 13e eeuw bedijkt en rond die tijd ontstond ook het dorp. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het woord heukel, hogere grond. Het dorp is immers ontstaan als dijknederzetting en heeft nog altijd de uitgestrekte vorm van een dijkdorp. Uiteraard stond er ook een kerk. De luidklok van deze kerk, gesmeed in 1285, wordt beschouwd als een van de oudste nog bestaande gesigneerde luidklokken. De klok hangt niet meer in de Hekelingse kerk maar bevindt zich sinds 1916 in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Gemeentehuis
Hekelingen was tot 1966 een zelfstandige gemeente, al werd vanaf 1 april 1817 de burgemeester gedeeld met Spijkenisse. In de periode 1812-1817 was Hekelingen zelfs korte tijd toegevoegd aan Spijkenisse. In 1966 werd het dorp een wijk van grote buur Spijkenisse. Sinds het begin van deze eeuw is Hekelingen weer gewoon een dorp, tot 1 januari 2015 vallend onder de gemeente Spijkenisse. Het voormalige gemeentehuis van Hekelingen aan de Dorpsstraat is in oktober 1908 in gebruik genomen.
Dorpsstraat kloppend hart
Het leven in Hekelingen speelde zich af op en rond de Dorpsstraat. Niet alleen het gemeentehuis en de kerk stonden/staan langs deze weg. Vanaf de kerk lopend in de richting van de Toldijk stonden aan de zijde van de kerk de kleuterschool en de openbare lagere school, gescheiden door de woning van het hoofd van de school.
Veerpont
Sinds de 19e eeuw vaart er een veerpont tussen Hekelingen en Nieuw-Beijerland. Eerst was het nog een trekpont, maar heden ten dage is het een gemotoriseerde veerboot.