Dorpskerk
De eerste vermelding omtrent de Hekelingse Dorpskerk dateert uit de 17e eeuw. Omdat deze kerk bouwvallig was, sloot men de kerk in 1847 en werden er plannen gemaakt om een nieuwe kerk te bouwen. De inwijding van die kerk vond plaats op 16 februari 1851.
Foto: Foto-OK.nl
De vroegere kerk van Hekelingen was mogelijk nog iets ouder dan de Dorpskerk van Spijkenisse. De oude luidklok van de oude Dorpskerk van Hekelingen bevindt zich in het Rijksmuseum en heeft het jaartal 1285.
De Hekelingse dorpskerk wordt voor het eerst genoemd in stukken uit de 17e eeuw. In 1656 wordt er namelijk gesproken over de kosten voor het herstel van de kerk, die waarschijnlijk na de St. Elisabethvloed van 1421 was herbouwd. In de jaren erop moest er steeds weer geld gezocht worden om reparaties aan de kerk uit te voeren. Ook werden er in die tijd 86 iepen gekocht om de begraafplaats te omzomen.
De oude Dorpskerk (naast de begraafplaats aan de Meeldijk) was in de 19e eeuw zo bouwvallig geworden dat men besloot om te slopen en een nieuwe kerk aan de Dorpsstraat te bouwen. . In augustus 1847 sloot men de oude kerk af en op 25 september 1847 werden het bestek, de tekeningen en de begroting voor een nieuw te bouwen kerk gemaakt. In eerste instantie zou de nieuwe kerk verrijzen op de fundamenten van de oude kerk , maar bij nader inzien vond men een locatie midden in het dorp, tegenover de pastorie, beter passen dan op de oude dodenakker die trouwens ook te vol bleek te worden. Pas op 16 februari 1851 vond de inwijding van het nieuwe kerkgebouw aan de Dorpstraat plaats. In tussentijd hield men kerk in het schoolhuis.
De inwijding van de nieuwe kerk vond plaats in 1851. De Hekelingse Dorpskerk is neoclassicistisch en is van het type ‘Zaalkerk’. De inpandige vierkante toren is voorzien van de achtkantige spits. De voorgevel heeft een uitgebouwde kopgevel, voorzien van een waterlijst boven is het raam en een kroonlijst boven de hoofdingang. De rondboogramen zijn aangezet geaccentueerd door waterlijstdorpels op natuursteen consoles. Boven de deuren bevindt zich een door-gaande waterlijst. De lengte van de kerk bedraagt 18.25 meter de breedte 8.85 meter en de hoogte eveneens 8.85 meter. In 1962-1963 toonde de kerk de nodige gebreken en vond een restauratie plaats. Ook in de jaren erna zijn er diverse reparaties en verbeteringen uitgevoerd. De toren is eigendom van de gemeente en werd vroeger gebruikt als seinpost bij onraad.
In eerste instantie werd er gezongen met een voorzanger maar in 1908 werd besloten om een orgel aan te schaffen. Dit orgel werd op eerste kerstdag 1908 in gebruik genomen en is gebouwd door de fa. Standaart uit Rotterdam. Natuurlijk is er veel gerestaureerd aan het orgel, o.a. een nieuwe windmachine en er werden wel 168 pijpen vervangen. In 2002 heeft de laatste grote restauratie plaatsgevonden.
De luidklok uit de eerste kerk van Hekelingen dateert uit 1285 (dit is de oudste klok van Nederland). Deze bevindt zich sinds 1916 in het Rijksmuseum te Amsterdam. De daarop volgende klok stamt uit 1916 en werd in 1979 uit de toren verwijderd en vervangen door een moderne klok. Het torenuurwerk uit 1916 werd in opdracht van de Werkgroep Monumenten Spijkenisse gerestaureerd door Kees van der Heijden. Het fraai gerestaureerde koperen uurwerk staat op zijn eigen eiken klokkenstoel in de hal van de trouwzaal van het oude gemeentehuis van Spijkenisse.
In 2020 is de Dorpskerk van Hekelingen aangewezen als gemeentelijk monument.
Address
1234 Divi St. #1000
San Francisco, CA 39325
Get Directions
Library Hours
Thurs – Sat : 10am – 6pm
Sun : Closed
Mon – Wed : 10am – 8pm
Contact Us
(235) 462-4623
info@divilibrary.com