Kasteel Bleijdestein

 

In Heenvliet, tussen de huidige Donjonstraat en de Hofkesweg, werd in de 13e eeuw door Hugo van Voorne een kasteel gebouw, Bleijdestein.

Lang hebben de heren van Heenvliet  hier niet gewoond, rond 1300 nam de toenmalige leenheer zijn intrek op Kasteel Ravenstein. Johan van Heenvliet koos tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten voor de Hoeken. Hij werd door de overwinnaar gestraft met de sloop van zijn kasteel. Het hele kasteeleiland werd gesloopt, enkel de fundering van het poortgebouw en de brug bleef over. De rest van het materiaal werd gebruikt als bouwmateriaal. Wat niet bruikbaar was, werd gebruikt om de slotgracht de dempen.

Fundamenten
Bij opgravingen in 1967 en 1981 stuitten onderzoekers op de fundamenten van het tussen 1350-1375 vergrote kasteel.  Om het kasteel heen lag een 15 tot 20 meter brede gracht met een brug die uitkwam bij een poortgebouw. Ook ontdekten ze dat op het kasteeleiland een ringmuur had gestaan, die waarschijnlijk het binnen terrein omsloot.

Rijksmonument
De voorgenomen woningbouw kon niet doorgaan, de Rijksdienst bestempelde het gebied direct als rijksmonument. Bij de reconstructie van het gebied vroegen bewoners aan de gemeente om ook het drassige terrein aan te pakken. Bij een van de ambtenaren ontstond het idee om het kasteel weer tot leven te brengen. Hij kreeg daarvoor bijval van de gemeente. Dankzij diverse subsidies en de hulp van vooral regionale ondernemers, kreeg Kasteel Bleijdestein vorm. Er is besloten de restanten niet op de graven , maar er een exclusieve, creatieve buitenruimte van te maken waar omwonenden en bezoekers elkaar kunnen treffen. Het ontwerp is een abstracte weergave van het oorspronkelijke kasteel. Door middel van houtenpalen en het gebruik van hergebruikte historische klinkers worden de originele contouren zichtbaar gemaakt. Ook komt het originele effect van een kunstmatig opgeworpen heuvel terug.

 

Foto: Foto-OK.nl.

Foto: Foto-OK.nl.

Bleydestein, opname 1967 door C. Hoek.