Het Hof van Putten

 

 

In 1246 maakt Nicolaas van Putten melding van zijn huis in Geervliet. Hiermee wordt waarschijnlijk het Hof van Putten bedoeld. Hier werd het bestuurscentrum van de heren gevestigd.

Tot 1304 werd de macht uitgeoefend vanaf Puttenstein. Dit slot stond ten westen van Heinenoord. In de strijd tegen de graaf van Holland verwoestten de Vlamingen het slot. Nicolaas III had namelijk in deze strijd de zijde van de graaf van Holland gekozen.

 Hof van Putten
Er zat niets anders op dat te verhuizen naar de versterkte hoeve in Geervliet. Hij breidde deze hoeve uit tot een aanzienlijk kasteel. In 1308 stichtte Nicolaas III ook een kapittel. Hij nam priesters in dienst om voor zijn zielenheil te bidden. Na zijn dood is hij in de kerk begraven. Ook zijn vrouw Aleid van Strijen ligt hier begraven. Het imposante praalgraf van Bentheimer steen is nog altijd te bekijken.. Later werd het Hof de zetel van de Ruwaard en centrum van de rechtspraak. De schandpaal naast de kerk is hier nog een stille getuige van.

 Het hof van Putten werd in 1823 gesloopt. In 1980 heeft men in het weiland langs de Groene Kruisweg de fundamenten van een toren en resten van een muur opgegraven. Alles is vastgelegd en de resten zijn weer bedekt met grond om verder verval te voorkomen.

Het Hof van Putten zoals Roelant Roghman het in 1647 tekende. Collectie Rijksprentenkabinet Amsterdam.